Csokis-fahéjas rudak
Hozzávalók
- 125 ml tejszín
- 100 g étcsokoládé
- 100 g tejcsokoládé
- 25 g vaj
- 1 kanál fahéj
- 150 g étcsokoládé
- 3 kanál olaj
- 100 g pörkölt, őrölt mogyoró
Elkészítés
1. Forrásig melegítjük a tejszínt és vegyük le a tűzhelyről. Adjuk hozzá az összetört csokoládét, vajat és fahéjat. Jól összekeverjük és hideg helyen állni hagyjuk 1 órát.
2. Mixerrel habosra keverjük, zacskóba tesszük, levágjuk a tetejét. Egy tálca aljára helyezzünk sütőpapírt, majd 5-6 cm hosszúságú és újjnyi vastagságú rudakat nyomjunk ki a zacskóból a sütőpapírra. Legalább 2 órát hűvös helyen hagyjuk, de legjobb egy éjszakára.
3. Lassú tűzön felolvasztjuk a csokoládét az olajjal, a rudakat belemártogatjuk a glazúrba, majd meghempergetjük a mogyoróban. Lehűtjük és tálalásig hűtőszekrényben tartjuk.
Almás-fahéjas sütemény
Hozzávalók:
- 4 tojás
- 300 g barna cukor
- 2 dl olaj
- 600 g liszt
- 1 sütőpor
- 1 dl tej
- 1 vaníliás cukor
- 60 dkg tisztított alma
- ízlés szerint fahéj
Elkészítés:
A tojást habosra keverni a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadni az olajat és a tejet majd jól kikeverni. Ezután hozzáadni a lisztet és a sütőport és jól összedolgozni. Az almát meghámozni és kockára vágni, megszórni fahéjjal (ízlés szerint), összekeverni és hozzáadni a tésztához. Mindezt fakanállal (nem mixerrel) összekeverni. Olajozott, lisztezett tepsibe önteni, előmelegített sütőben sütni 180 fokon kb. 50 percig. A kisült süteményt bőségessen megszórni porcukorral.