Termesztése

Picture


Fahéj (lat. Cinnamomum verum)

A fahéj (llat. Cinnamomum verum) örökzöld fa, a babérfélék családjába tartozik, magassága eléri a 10-15 métert. Srí Lankáról származik (másnéven Ceylon). A fűszer amelyet ezen fa kérgéből kapunk ugyanazt a nevet viseli. Két féle fahéjat különböztetünk meg a ceyloni fahéjat és a kasszia fahéjat. A ceyloni fahéjat rúd fomájában értékesítik, arómája lágyabb és pikánsabb, befőttek, édes ételek, főzelékek és meleg italok ízesítéséhez használják.  A kasszia fahéj markánsabb ízű, többnyire különleges ételek, mártások ízésítéséhez használják, legtöbbször őrölt formában található.
Éghajlat és termőhely:
A fahéj homokos talajban növekszik. Szélvédett helyre, egyenletes hőmérsékletre és bő vízmennyiségre van szüksége. A fahéj termesztése mindenütt sikeres, ahol trópusi körülmények vannak, így megtalálható Indiában és Indonéziában is. A fahéj olyan növény amelynek leginkább a trópusi körülmények felelnek meg.
Megőrzése:
A fahéjat szorossan becsukott üvegben, hideg, sötét és száraz helyen tároljuk. Az őrölt fahéjat legtovább fél éven belül használhatjuk a vásárlástól számítva, amíg a fahéj rudak egy évig is megőrzik a frisseségüket.